Vanhusneuvosto on ja pysyy itsekkäästi ikäihmisen asialla

Tampereen kokoisella kaupungilla on useita toimielimiä perinteisen kuntapolitiikan organisaation ohella. Yksi näistä on vuonna 1999 perustettu vanhusneuvosto, jonka roolia puheenjohtaja Tarja Jokinen kuvaa lauseella, ”sen kuuluu olla piikki päätöksenteon lihassa”.

– Vanhusneuvostoa ei tulisi pitää ainoastaan sosiaali- ja terveysasioista kiinnostuneena, vaan haluan painottaa aina enemmän toimintaamme kulttuuri- ja vapaa-ajan puolelle, Jokinen toteaa.

Vanhusneuvoston puheenjohtaja, SDP:n pitkäaikainen ex-kaupunginvaltuutettu ja entinen apulaispormestari Tarja Jokinen painottaa, ettei neuvostolla ole päätösvaltaa. Se voi ainoastaan lausua ja kuulla eri alojen asiantuntijoita. Vanhusneuvosto on poliittisesti valittu, mutta Jokisen sanoin ”mitään politiikkaa ei harrasteta”.

–  Olemme yksimielisen itsekkäästi Tampereen ikäihmisten asialla, sen olen jo tähän mennessä huomannut. Tämän vuoksi en neuvostolle mitään päätösvaltaa haluakaan, poliittinen peli jääköön varsinaisten päättäjien ongelmaksi. Sitä olen kylläkseni saanut kokea, Jokinen sanoo.

Vanhusneuvosto on kaupunginhallituksen asettama toimielin, johon jäsenet valitaan eri eläkeläisyhdistysten jäsenistä. Jokinen on Eläkkeensaajien Tampereen yhdistyksen jäsen, kuten myös pitkäaikainen jäsen Eero Portaankorva.

Vanhuspalvelulain mukaan vanhusneuvostolta on kaikissa ikäihmisiä koskevissa asioissa tiedusteltava mielipidettä. Esimerkiksi kaava- ja joukkoliikenneasioissa ympäristölautakunta on saanut pyydettyjä kannanottoja.

– Ratikan jatkolinjoja suunniteltaessa olen neuvoston puheenjohtajana kutsuttuna osallistunut suunnitteluryhmään. Velvoitteesta huolimatta toimielimet unohtavat ajoittain pyytää lausuntoa. Viimeksi näin kävi, kun vanhusasiamiehistä toisen virka siirrettiin uusiin tehtäviin. Tätä paheksuimme, onhan vanhusasiamies meille läheisin toimija. Saimme kyllä kohtuulliset perustelut niitä pyytäessämme, Jokinen toteaa.

Mikä ihmeen vanhusneuvosto?

Jokisen mielestä vanhusneuvoston iso ongelma on sen tuntemattomuus. Jokinen on usein eri tilaisuuksissa kuullut valituksia siitä, että neuvostoa ei tunneta eikä tiedetä, mitä se tekee.

– Juuri siksi onkin äärimmäisen tärkeää, että meitä kutsutaan eri yhdistysten kokouksiin kertomaan toiminnastamme. Yhdessä tilaisuudessa vähän närkästyneenä minulle sanottiin, että ei tässä vielä vanhuksia olla, miksi siis tämä nimi. Enpä itsekään tuosta nimestä pidä, mutta minkäs teet, se on laissa meille annettu. Virkeät ikäihmiset, joita on tosi paljon, eivät ehkä koe kuuluvansa kohderyhmäämme, sanoo Jokinen.

Vanhusneuvostolle tulee paljon yhteydenottoja erilaisissa asioissa. Eniten varmasti puhuttavat joukkoliikenteen ja harrastusten hinnat sekä rollaattorien käyttö busseissa. Lisäksi yli 65-vuotiaiden bussilipun hinta klo 9-14 pitäisi saada pidennettyä.

– Entisenä valtuutettuna, ymmärtäen kaupungin taloudellisen tilan, minun on äärimmäisen vaikea allekirjoittaa näitä vaatimuksia. Alennusta voitaisiin suunnitella vaikkapa illan hiljaisiin tunteihin, tuolloin ehkä pikkuisen madallettaisiin kynnystä lähteä esimerkiksi teattereihin ja konsertteihin. Ehkäpä kulttuurin kanssa voisi jopa vähän tehdä yhteistyötä, kytkeä matka pääsylipun hintaan, Jokinen esittää.

Vanhusneuvosto on omalla tiedottamisellaan pyrkinyt tekemään omaa työtään tunnetuksi. Syksyllä siltä lähti tiedote penkeistä, joita toivotaan eri puolelle kaupunkia levähdyspaikoiksi. Vanhusneuvosto on toivonut koko kaupungille ”penkkikarttaa”, johon voisi kirjata toivomuksia.

– Olemme myös perustamassa joukkoliikennettä kokonaisuutena tarkastelevaa työryhmää, johon kuuluisi oman edustajamme lisäksi edustajat joukkoliikenteestä ja palveluliikennettä järjestävästä Tuomi logistiikasta. Pian meitä palveleva ratikkakin tietysti meitä kiinnostaa, erityisesti sen esteettömyys, Jokinen huomauttaa.

Sote kiinnostaa joka tilaisuudessa

Ei ole sellaista tilaisuutta, jossa vanhusneuvoston jäseniltä ei udeltaisi terveyskeskusmaksuista ja terveyskeskusten toiminnasta. Jokisen mukaan näistä tilaisuuksia viedään terveiset aina vastaavalle lautakunnalle. Jokinen kuitenkin haluaa, että vanhusneuvoston toiminta nähdään nykyistä laajempana.

– Vanhusneuvostoa ei tulisi pitää ainoastaan sosiaali- ja terveysasioista kiinnostuneena, vaan haluan painottaa aina enemmän toimintaamme kulttuuri- ja vapaa-ajan puolelle. Ennaltaehkäisy tulisi olla toimintamme pääpaino, kuten terveyttä edistävä liikunta, yhdessäolo ja erilaiset kulttuuritoiminnat.

– Neuvoston piti keväällä järjestää yhdessä Suvanto ry:n kanssa Mummon markka -tilaisuus koskien ikäihmisten raha-asioiden turvallista hoitamista. Tämä siirtyi syksyyn samoin kuin Kuule ja kerro -tilaisuus, johon ikäihmiset voivat tulla kertomaan huolistaan ja kuulemaan kaupungin asioista, Jokinen toteaa.

Tänä vuonna vanhusneuvosto edistää Tampereen kaupungin ikäystävällisyyttä sekä seuraa sosiaalipalveluiden laatua, vaikuttavuutta ja asiakastyytyväisyyttä.

Jokisella on korona-aikana päällimmäisenä huoli tamperelaisista ikäihmisistä, heidän pärjäämisestään.

– Toivottavasti ainakin yksinäisille apu löytyy. Kotihoito on lujilla ja toivonkin heille terveyttä sekä jaksamista, samoin tietysti eri palvelutaloihin ja laitoksiin. Haluan myös kiittää kaikkia vapaaehtoisia, jotka haluavat auttaa tässä vaikeassa tilanteessa, Jokinen sanoo.

Teksti ja kuvat: Ismo Alhoniemi