Valtuustoaloite toimintatapojen luomiseksi epäasiallisen käytöksen ja häirinnän kitkemiseksi kaupungin luottamustoimielimissä

Meidän jokaisen päättäjän vastuulla on omalla toiminnallamme edistää turvallista päätöksentekoympäristöä ja yhdenvertaista kulttuuria kaupungin luottamustoimielimissä. Silti edelleen valitettavan moni joutuu epäasiallisen käytöksen tai häirinnän kohteeksi hoitaessaan luottamustehtäviään. Kaupungin olisikin ryhdyttävä konkreettisiin toimiin, jotta jokainen voisi kokea olonsa turvalliseksi hoitaessaan luottamustehtäviään Tampereen kaupungilla.

Kaupunginvaltuusto on 29.8.2022 kokouksessaan hyväksymässä Tampereen kaupungin eettiset toimintaperiaatteet, joissa todetaan muun muassa, että “emme salli epäasiallista käytöstä, kiusaamista tai häirintää missään muodossa”. Tämän on näyttävä myös käytännön toimissa sekä rakenteissa. Hienot arvot ja yhteisesti sovitut asiat eivät saa jäädä vain sanoiksi paperilla -niiden toteutuminen vaatii tekoja.

Anni Kyösti ja Jenni Airaksinen (2021) esittävät kunnallisten luottamushenkilöiden häirintäkokemuksia koskevaan tutkimukseensa perustuen, että kuntien tulisi osana muuta turvallisuussuunnittelua luoda prosessit, joilla häirintään puututaan. Näiden puuttumisen prosessien tulisi olla paitsi jämäköitä niin myös matalalla kynnyksellä käytettävissä.

Häirinnän uhka vaikuttaa myös ehdokkaaksi asettumiseen kuntavaaleissa. Uskomme, että selkeästi määritetyillä toimintatavoilla ja jämäkällä toiminnalla voimme nykyisten
luottamushenkilöiden hyvinvoinnin ja turvallisuuden tunteen vahvistamisen ohella osaltamme edistää demokratiaa, jos kynnys ehdokkaaksi asettumisesta madaltuu.

Valtuustoaloitteessa esitämme, että Tampereen kaupunki ottaa käyttöön häirintäyhdyshenkilöt kaupungin luottamustoimielimissä. Jokainen kaupungin luottamustoimielin valitsee keskuudestaan kaksi (2) häirintäyhdyshenkilöä. Pienemmillä toimielimillä häirintäyhdyshenkilöt voivat olla myös yhteisiä. Kyseisiin tehtäviin valitut henkilöt voivat olla esimerkiksi luottamushenkilöitä tai viranhaltijoita.

Häirintäyhdyshenkilöiden tehtävänä on neuvoa ja tukea epäasiallista kohtelua tai häirintää kohdanneita luottamushenkilöitä. Häirintäyhdyshenkilöt tulee kouluttaa tehtäväänsä. Häirintäyhdyshenkilöjärjestelmä olisi käytössä niin toimielinten kokouksissa, seminaareissa kuin muissakin luottamustehtävien hoitamiseen liittyvissä tilaisuuksissa. Lisäksi esitämme
häirintäyhdyshenkilöjärjestelmän rinnalle mahdollisuutta ilmoittaa häirinnästä anonyymin lomakkeen kautta silloin, kun muut vaihtoehdot eivät ole luottamushenkilölle mahdollisia.

Tampereella 29.8.2022

 


Inna Rokosa,                       Sofia Julin,
kaupunginvaltuutettu (sd.)   kaupunginvaltuutettu (sd.)