Nelipäiväisestä työviikosta on keskusteltu aika ajoin julkisuudessa. Erilaisia kokeiluja ja myös käytännön toteutuksia on tehty. Tampereen kaupunki on usein edelläkävijä ja rohkea tekemään päätöksiä; ei ole jääty odottelemaan mitä muut tekevät ensin.
Nelipäiväisen työviikon kokeilu sopisi hyvin toteutettavaksi juuri Tampereella. Työviikon lyhentäminen nelipäiväiseksi ei tarkoita sitä, että palkka laskee. Työviikon tunnit tehdään neljän päivän aikana. Koska kyseessä on kokeilu voi toki variaatioita olla erilaisia.
Kööpenhaminassa kokeillaan nelipäiväistä viikkoa. Kokeiluun, joka ei lyhennä viikoittaista työaikaa vaan tehtyjä työpäiviä, osallistuu 14 kaupungin työpaikkaa. Vuoden kestävän kokeilun jälkeen työpaikat voivat päättää kokeilun jatkamisesta. Tuloksia saataneen ensi vuoden huhtikuussa.
Kööpenhaminan naapurikunnassa on nelipäiväistä työviikkoa kokeiltu päiväkodissa henkilökunnan toiveesta ja koska henkilökunta oli tyytyväinen vakiintui käytäntö jo puolessa vuodessa. Osa työntekijöistä tekee edelleen töitä joka päivä ja osa tekee tuntinsa neljän päivän aikana.
Työelämässä on nähtävissä muutostoiveita, joissa halutaan joustavuutta; toivotaan työn ja yksityiselämän tasapainoa.
Nelipäiväinen työviikko lisää hyvinvointia, auttaa palautumista ja vähentää stressiä. Perheelle ja harrastuksille jää enemmän aikaa. Elämänlaatu paranee ja työuupumuksen riski vähenee. Henkilökohtaisen vapaa-ajan lisääntyminen kokopäiväisenä viikonlopun lisäksi lisää motivaatiota ja näin tyytyväisyyttä työhön. Sairauspoissaolot voivat myös vähentyä kun on enemmän kokopäiväistä vapaa-aikaa, ei stressaannuta kun on työn ja vapaan tasapaino.
Nelipäiväisen työviikon on todettu johtavan parempaan tuottavuuteen. Keskittyminen ja tehokkuus lisääntyvät kun on ollut aikaa latautua.
Mahdollisuus tehdä nelipäiväistä työviikkoa vaikuttaa kaupungin työnantajaimagoon, pito- ja vetovoimaan, ollen merkittävä etu työmarkkinoilla.
Valtuustoaloitteessani esitän, että kaupungissa ja myös kaupungin yhtiöissä mahdollistetaan nelipäiväisen työviikon kokeilut. Tavoitteena on, että viikon työtunnit tehdään neljän päivän aikana, joten palkka ei laske. Kokeilut suunnitellaan yhdessä henkilökunnan kanssa ja niitä toteutetaan eri tehtävissä ja työpaikoissa. Kokeilua seurataan ja raportoidaan vuoden ajan minkä jälkeen tehdään johtopäätökset. Kokeilussa tulee sallia erilaiset toteutuksen muodot, työtehtävät ja työaika huomioiden, jotta selvitetään voisiko nelipäiväinen työviikko toimia kaupungin tehtävissä.
Anne Liimola
kaupunginvaltuutettu
18.11.2024