Tampere retkeilyn ykköskaupungiksi!

Luonto, luonnossa retkeily, nuotiolla istuminen ja hiljaisuudesta nauttiminen ovat olleet minulle aina tärkeätä. Viime vuonna tutustuin entistä enemmän sekä Tampereen että lähiseudun, myös vähän kauempana oleviin retkikohteisiin.

Keväällä päätin käydä monien vuosien jälkeen katsastamassa, miltä näyttää Hervantajärvellä, ja uudella Viitastenperän ja Makkarajärven luonnonsuojelualueella. Yllätys oli suuri, kun heti ensimmäinen infotaulu oli jo parhaat aikansa nähnyt ja ne harvat reittiopasteet kaipasivat myös korjausta. Alueen maasto oli osittain kovinkin kostea, ja kulkua ohjaamaan olisi tarvittu paikoin pitkospuita ja selkeämpää ohjeistusta siitä, missä tulisi kulkea.

Reitillä riitti katselemista, luonto oli monipuolinen ja maisemat kauniita. Eväät syötiin ilman nuotiota, koska nuotiopaikkoja ei ollut merkitty. Nuotioita oli kylläkin alueella pidetty.

Tämän kaikin puolin antoisan retkipäivän kokemusten perusteella laadin valtuustoaloitteen, koska alue kaipaa kehittämistä. Uuden Hervantajärven asuinalueen asukkaat tulisivat käyttämään lähimetsää, joten on oleellista varmistaa luonnonsuojelualueen reitistö kuntoon.

Aloitteeni ”Makkarajärvi-Viitastenperän luonnonsuojelualueen ja Hervantajärven ulkoilureitin opastuksen parantamiseksi ja pääreitin kunnostamiseksi” jätin viime vuoden huhtikuun valtuustossa ja aloite etenikin nopeasti päätöksenteossa. Syyskuun kaupunginvaltuustossa aloite oli jo käsittelyssä ja vastaus oli myönteinen.

Joulukuussa asunto- ja kiinteistölautakunta hyväksyi ”Retkeilyn Kehitysohjelman 2021–2025” ja siihen on kirjoitettu Makkarajärvi-Viitastenperän luonnonsuojelualueen kehittämistarpeita, niitä aloitteessani esiin tuomiani. Ilokseni ohjelmassa alueelle ehdotetaan rahoitusta jo tälle vuodelle, jotta aluetta päästään suunnittelemaan ja rakentamaan. Ekokumppanit ja kaupungin Kiinteistötoimi huolehtivat retkeilyalueista yhteistyössä.

Kehitysohjelma on Tampereen ja lähiseudun retkikohteiden kehittämisen kannalta merkittävä. On oleellista, että ohjelman kehittämiskohteisiin sitoudutaan, jotta ohjelman tavoite ja visio ”Tampere – Luontomatkailun pääkaupunki” toteutuu.

Tampereella on mahdollisuus olla retkialueiden mallikaupunki, onhan meillä hyvänä esimerkkinä Kintulammi ja luonnonsuojelualueiden lisääminen.

 

Anne Liimola

Kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen

Sdp valtuustoryhmän 2. varapuheenjohtaja

Luontoretkeilijä

Kuva: Eija Kamppuri