Ruohonjuuritasoa ei saa unohtaa

Huhtikuun ensimmäisenä lauantaina Länsi-Tampereen Sosialidemokraatit eli Länsidemarit tuo soppatykin Westerin liikekeskuksen eteen Tesomalla. Sopan tarjoileminen ja ihmisten tapaaminen eivät kuitenkaan ole ensimmäistä kertaa Länsidemarien ohjelmassa.

– Joidenkin mielestä ruohonjuuritason toiminta on vanhanaikaista, mutta mitä väliä sillä on, jos näin saamme aidon yhteyden asukkaisiin, sanoo puheenjohtaja Pentti Herranen.

Länsidemarien puheenjohtaja Pentti Herranen toimii taas kerran soppamestarina ja vaikka keittäminen onkin yhden miehen urakka, sitä ei suinkaan ole Westerin edessä oleminen. Huhtikuisessa lauantaissa kiteytyy vastustamattomalla tavalla Länsidemarien toiminnan ydin: halu päästä ”ihmisten iholle” eli keskustelemaan niin tesomalaisten kuin muidenkin kanssa ja oleminen esillä tamperelaisten arjessa.

– Soppatykki ja ihmisten tapaaminen ovat olleet meidän tavaramerkkimme pitkään. Jotkut yhdistykset istuvat seminaareissa ovien takana neljän seinän sisällä muiden ”tosiuskovaisten” kanssa, kun taas me tapaamme liikekeskuksen edessä 200-300 ihmistä muutaman tunnin aikana, sanoo Herranen.

Perinteenä on ollut, että soppatykki viritetään kerran keväällä ja kerran syksyllä. Toinen näistä tapahtumista halutaan viedä Lielahden puolelle, mutta ongelmaksi on noussut riittävän ison alueen löytäminen.

Herranen määrittelee ihmisten tapaamisen toreilla ja liikekeskusten pihamailla ruohonjuuritason toiminnaksi, joka monien mielestä on jo aikansa elänyttä museotavaraa.

– Mitä sillä on väliä, jos se kuitenkin kiinnostaa ihmisiä ja me pääsemme vuorovaikutukseen tamperelaisten kanssa. Totta kai mukana on aina SDP:n kaupunginvaltuutettuja ja muita kuntapoliitikkoja keskustelemassa ja kuutelemassa tamperelaisten näkemyksiä, Herranen toteaa.

Lapsille luetaan, aikuisten kanssa keskustellaan kirjoista

SDP:n puolueosastojen aktiivisimpien joukkoon kuuluva Länsidemarit toki toimii myös neljän seinän sisällä järjestämällä keskustelutilaisuuksia ajankohtaisista aiheista. Uudeksi aluevaltaukseksi, innovaatioksi, voidaan sen sijaan luonnehtia lapsille järjestettyä satutuntia ja kirjallisuuteen keskittynyttä aikuisten keskustelutilaisuutta Tesoman kirjastossa. Herranen lupaa kummankin saavan jatkoa tänä vuonna.

Lasten satutunti saanee jatkoa vielä tänä keväänä ja tarkoitus on hyödyntää myös Lielahden kirjastoa.

–  Lauantai puolenpäivän aikaan mahdollistaa vanhemmille mahdollisuuden käydä ostoksilla. Myös aikuisten tilaisuus, joka rakentui lukemisen ja kirjojen ympärille oli onnistunut ja ilman muuta näitä jatkamme, sanoo Herranen.

Kirjasto on lähtenyt mukaan yhteistyöhön selvittämällä, mikä on ”in” lastenkirjojen osalta.

Viime vuonna Länsidemarit laittoi pystyyn nuorisolle suunnatun bändikatselmuksen. Vaikka käynnistysvaikeuksia oli, niin uutta tapahtumaa on tulossa.

– Tehdyt virheet on kirjattu ja nyt tiedämme, miten joitakin asioita ei pidä tehdä. Näin hyvää ideaa, todellista innovaatiota poliittisen yhdistyksen taholta ei pidä hylätä, Herranen toteaa.

Jos soppatykki toritapahtuminen edustaa perinteistä toimintaa, on janan toisessa päässä satutunnit, keskustelut kirjallisuudesta ja bändikatselmus. Uusien asioiden saaminen toimimaan, on Herrasen mielestä hyvin tärkeää.

– Talkooihmisten määrä on rajallinen, joten jokaiseen viikonloppuun ei voi sijoittaa jotain mukavaa toimintaa. Kunhan ensin saamme nämä uudet ajatukset toimimaan, niin sen jälkeen voidaan taas kehittää uutta. Koska olemme SDP:n puolueosasto, niin me emme saa koskaan unohtaa alueen asukkaiden etujen ajamista ja sosialidemokraattisen politiikan tekemistä, sanoo Herranen.

Vaaleja ei voiteta somessa

Länsi-Tampere ”punottaa” Herrasen mielestä kiitettävän hyvin. Kuntavaalien kannatusprosentit äänestysalueittain kertovat siitä, ettei asioiden ajamisessa ole suistuttu tieltä.

– Ihan hyvin voimme sanoa, että ehkä mekin olemme pystyneet joihinkin asioihin vaikuttamaan. Niin paljon kuin somesta puhutaankin, ei vaaleja koskaan voiteta somessa, vaan ajamalla ihmisten asioita, toimimalla aktiivisesti ja tapaamalla ihmisiä juuri soppatykin ja kahvikupin ääressä, toreilla ja kauppakeskusten parkkialueilla. Ihmisten joukkoon meneminen on edelleen vahva juttu, Herranen toteaa.

Herrasen mukaan Länsidemarit on ollut aktiivisesti mukana tuomassa muun muassa uimahallia, jäähallia ja palloiluhallia, mutta myös monissa muissa kehitystoimissa. Tuorein osoitus aktiivisen vaikuttamisen voimasta on lähijunien seisakkeen rakentaminen.

– Meidän rooleina on olla vaikuttamassa tehtäviin päätöksiin ja välittämässä asukkaiden toiveita sekä terveisiä kuntapäättäjille. Tietystikään omaan piikkiin ei kaikkia voi ottaa, mutta taatusti olemme olleet mukana lähes kaikissa kehittämiseen liittyvissä asioissa, sanoo Herranen.

Teksti ja kuvat: Ismo Alhoniemi