Muutamia pohdintoja vuodesta 2020

Vuosi 2020 jäänee mieleen vuotena, jolloin maailma muuttui vai muuttuiko? Millaisia muutoksia korona on elämäämme tuonut?

Yksi, mikä ei ole muuttunut, on roskaaminen. Eli jos et ole aiemminkaan osannut tehdä roskalle muuta kuin heittää sen kadulle tai jättää luontoon, niin nyt teet samoin ja heität maskisi maahan. Tätä käyttäytymismallia minun on vaikea ymmärtää. Jos oikein kärjistää, voi kysyä, mitä tällaisen ihmisen päässä liikkuu? Vastaus on: ei mitään.

Mutta mennään asiaan, mihin toivon vuoden 2020 meitä ohjaavan, ja se on rauhoittuminen perusasioiden ääreen. Millaisten arvojen maailmassa olemme eläneet ja millaisen maailman haluamme?

Uskonpa, että läheisten hyvinvointi on ollut oleellista. Huoli on ollut monella suuri, kun hoivakodissa asuvaa omaa vanhempaa ei voinutkaan enää käydä tapaamassa kuten ennen. Entä isovanhemmat, jotka kaipasivat lastenlapsiaan, ja yhtäkkiä tapaamiset eivät olleetkaan helposti järjestettäviä.

Lapsiperheiden arkeen toivon vuoden 2020 tuoneen myös hyviä muutoksia. Lapset haluavat olla omien vanhempiensa kanssa. Sen osoitti myös Lapsibarometri 2020 -kysely, jossa selvitettiin kuusivuotiaiden käsityksiä hyvästä elämästä (Lapsibarometri 2020, Lapsiasiavaltuutetun toimisto, lapsiasia.fi).

Lapset kaipaavat leikkiä, yhdessäoloa ja kehuja. Vanhemmilla tulee olla aikaa lapselleen. Ei tarvitse mennä paikasta toiseen, vaan riittää kun ollaan kotona, leikitään ja saa ruokaa. Yksinkertaista, eikö? Ydinperhe tai korkeasti koulutetut vanhemmat eivät varmista lapsen hyvää päivää, jos vanhemmilla ei ole lapselleen aikaa.

Tämän vuoden suosituimpia joululahjoja olivat lautapelit; niistä onkin hyvä aloittaa perheen yhdessäoloa ja yhteiset leikit. Lapsi kaipaa rakkautta ja rajoja. Lapsen pitää tuntea, että häntä rakastetaan ja että hänellä on turvallista olla. Meidän aikuisten on varmistettava lapsille hyvä elämä, eikä se tarkoita tavaramäärää vaan huolenpitoa, aitoa välittämistä. Entä jos suorittamisen tilalle saataisiin entistä enemmän välittämistä? Opetellaan kotoilua!

Mitä muuta voimme oppia vuodesta 2020? Arkeen on tullut muutoksia, jotka osaltaan jäävät elämäämme helpottamaan: etätöiden lisääntyminen, työmatkustuksen vähentyminen ja ns. hybridikokousten mahdollistaminen. Myös asuntosuunnittelussa vaaditaan uudenlaista ajattelua.

Vuoden 2020 aikana opittiin taas leipomaan, arvostettiin kotimaisuutta, kotiin oli helppo tilata ruokaa, verkkokauppa kehittyi ja pakettien määrä kasvoi. Ja koimme varsinaisen digiloikan, sillä Teams ja Zoom ovat osa arkeamme, ainakin monen kokoustajan ja opiskelijan arkea, saati kunnan työntekijän. Ja mikä mukavinta, innostuimme tekemään käsillämme, ei pelkästään käsitöitä vaan remontoimme ja kiinnostuimme puutarhanhoidosta.

Tässä vain joitakin nostoja vuodesta 2020. Olemme kulkemassa kohti valoisampaa aikaa, kevättä ja kesää 2021 kohden, kun rokote on saatu helpottamaan elämäämme. Mutta toivottavasti muistamme jatkossakin nämä yksinkertaiset asiat: yski oikein, pese kätesi kun menet kotiin tai kylään, käytä käsihuuhdetta kun et voi pestä käsiäsi. Muista siis hyvä käsihygienia! Äläkä mene viihteelle, kylään tai töihin, jos olet nuhassa ja yskässä ‒ näin me kaikki pysymme terveempinä. Välitetään siis toisistamme ja itsestämme.

Terveellistä ja turvallista vuotta 2021!

Anne Liimola, kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen jäsen

Kuva: Harri Hurske