Lauri Lyly: koronaisku on kova

Tampereen pormestari Lauri Lyly tiesi muiden suomalaisten lailla koronasta aluksi lähinnä uutisten kautta. Nyt mies tietää paljon enemmän. Kuten sen, että tämän vuoden aikana Tampereen talouden alijäämä paisuu 90-100 miljoonaan euroon ilman valtion tukitoimia.

– Siinä vaiheessa, kun rajoitustoimia otettiin käyttöön ja Tampereella alkoi häiriötilanteiden johtoryhmän työskentely, tilanteen vakavuus tuli nopeasti selväksi, Lyly sanoo SDP Tampereen haastattelussa.

Vuoden 2017 kuntavaalien jälkeen Tampereella tehtiin uuden pormestarin Lauri Lylyn johdolla pormestariohjelma ja aloitettiin talouden tasapainottaminen. Tampereen talouden kuntoon laittamista monien tappiovuosien jälkeen ei kukaan sanonut helpoksi, eikä se sitä ole ollutkaan. Kovan työn ja päätösten myötä siinä olisi kuitenkin onnistuttu, mutta…

– Koronaisku talouteen on kova ja nähdäkseni taloudellisista seurauksista selviämiseen tarvitaan useampi vuosi. Tämän vuoden aikana Tampereen talouden alijäämä paisuu 90-100 miljoonaan euroon ilman valtion tukitoimia. Syynä ovat erityisesti verokertymän ja maksutulojen dramaattinen lasku.

– Summa on suuri, ja se kirvelee, etenkin kun tämän vuoden talousarvion perusteella talous olisi juuri saatu kuntoon tasapainottamisohjelmalla, Lyly sanoo.

Lylyn mukaan tämän vuoden alijäämä vastaa noin 2,5 kuntaveroprosenttia. Tampereella ei kuitenkaan nosteta käsiä pystyyn koronankaan edessä.

– Investointitason yritämme pitää korkealla, sillä koronaelvytys tarvitsee kaikkia käytettävissä olevia realistisia keinoja. Valtiolta toivomme vastaantuloa, sillä korona iskee kaikkien Suomen kuntien talouteen kipeästi, Lyly sanoo.

Organisaatio muuttui kriisin hoitamiseksi

Lyly kiittää Tampereen kaupungin henkilöstöä, joka on ollut joustavaa työjärjestelyissä ja ”tehnyt työnsä taidokkaalla otteella poikkeuksellisessa tilanteessa”.

– Kuntaorganisaatio muuttui nopeasti kriisin hoitamiseksi ja samalla on hoidettu normaalit kaupungin palvelu- ja valmistelutehtävät. Minun johtama häiriötilanteiden virkamiestyötyhmä on myös osoittanut toimivuutensa linjaamalla ja valmistelemalla asioita, Lyly toteaa.

Poikkeusolot vaativat poikkeuksellisia toimia, on tämän vuoden aikana usein kuultu ja toistettu lause. Näin on toimittu myös Tampereella. Osa uusista käytänteistä jää Lylyn mukaan muodossa tai toisessa varmasti käyttöön pidemmäksi aikaa.

– Esimerkiksi etäkokoukset ovat tiivistäneet työtahtia, mutta tuoneet toisenlaisia kiemuroita toki mukanaan kuten tekniikan. Poikkeusolot ovat kiihdyttäneet yhteiskuntamme digiloikkaa. Sähköiset kokouskäytännöt ovat olleet toimivia, ja varmasti jäävät muodossa tai toisessa käyttöön poikkeustilanteen jälkeen, Lyly sanoo.

Tampereen pormestari Lauri Lylyn mielestä etätyöskentely haastaa jatkossa työskentelytavat, opiskelemisen, osaamisen, tilaratkaisut ja ICT:n. Lyly luonnehtii tehtyä digiloikkaa valtavaksi, ja tätä on hyödynnettävä.

– Etätyöskentely on tullut jäädäkseen, huomauttaa Lyly.

Teksti ja kuvat: Ismo Alhoniemi