Ehdokkaaksi lähtöä ei kannata pelätä

Niin kaukaiselta kuin se kuulostaakin, on vähitellen aika ryhtyä ajattelemaan kuntavaaleja. Äänestyspäivään 18.4.2021 on aikaa hiukan yli 11 kuukautta; joidenkin mielestä vaalipäivä on kaukana, joidenkin mielestä ei enää.

Toinen merkittävä päivämäärä on ehdokashakemusten jättöpäivä 9.3.

Tampereella SDP lähtee kuntavaaleihin poikkeuksellisesta, jopa historiallisesta tilanteesta. Pormestari Lauri Lylyn ja pääministeri Sanna Marinin nimien perään sulkuihin merkitään lehtijutuissa (SDP). Kaksikko sai edellisissä kuntavaaleissa yhteensä 9 358 ääntä Marinin ollessa äänikuningatar ja Lylyn äänikuningas.

SDP sai yhteensä 24 838 ääntä, joten on selvää, ettei näitäkään vaaleja voiteta kahdella ehdokkaalla. Jalkapallo-otteluakaan ei voiteta peluuttamalla vain kahta pelaajaa, ovat pelaajat kuinka hyviä tahansa. Vaaleja ei myöskään voiteta ainoastaan nimillä, vaan puolueella pitää olla myös uskottava vaaliohjelma ja aito halu kantaa huolta tamperelaisten hyvinvoinnista.

Ja monipuolinen ehdokaslista.

Jotta SDP pääsisi edelleen kantamaan ison vastuun tamperelaisten hyvinvoinnista, on ehdokasasettelussa oltava aktiivinen. Pääroolissa ovat tietysti puolueosastot hakiessaan omia ehdokkaitaan, mutta yhdenkään, joka on kiinnostunut kuntavaaliehdokkuudesta ei kannata ujostella. Jos ei kukaan huomaa kysyä, niin silloin on syytä olla itse aktiivinen.

Ehdokkaana oleminen ei ole rakettitiedettä.

Kirjaa hyvän ehdokkaan ominaisuuksista ei ole kirjoitettu – eikä sitä voida kirjoittakaan. Kukaan kun ei voi määrittää, millainen on hyvä ehdokas ja millaisen hyvän kaupunginvaltuutetun pitää olla. Tampereenkin kaupunginvaltuuston saliin mahtuu mitä moninaisempi ihmiskirjo ja on satavarma, että Tampereen kehittämiseen tarvitaan sosialidemokraatteja.

Ehdokkaaksi lähtemisen kynnystä saatetaan pitää liian korkeana. Korkeutta on kuitenkin turha ajatella, koska jokainen tekee juuri sellaisen kampanjan ja juuri sellaisilla voimavaroilla, mitkä itsestä tuntuvat hyviltä. Vaalibudjettia tärkeämpiä ovat uskottavat vaaliteemat, uskottava ehdokkuus, aitous ja aktiivisuus.

Vanhan sanonnan mukaan seuraavan vaalin kampanja aloitetaan äänten laskennan jälkeisenä päivänä. Sosiaalisen median aikana väitteellä on paljon enemmän painoarvoa ja totuuden kanssa tekemistä kuin menneillä vuosikymmenillä. Koko vaalikauden on pystyttävä ja haluttava tehdä uskottavaa ja rehellistä politiikkaa, mutta tämä ei valitettavasti riitä.

Pitää olla osaamista ja halua kertoa saavutuksista ja tavoitteista äänestäjille. Jos SDP:n onnistumisesta kuntapolitiikassa tietää vain valtuustoryhmä, ei tamperelaisten hyväksi tehty ja tehtävä kuntapolitiikka palvele vaalityötä.

Ismo Alhoniemi
Rantaperkiön ty:n puheenjohtaja
Kunnallisjärjestön hallituksen jäsen