Olen jo vuosina 2017, 2018 ja 2021 tehnyt valtuustoaloitteita liittyen varhaiskasvatuksen laadun varmistamiseen. Olen tuonut esille kaupungin pito- ja vetovoiman merkityksen henkilökunnan työhyvinvointiin ja rekrytointiin liittyen. Toin esille rekrytointiongelmat, vakituisten varahenkilöiden merkityksen ja huolen siitä, miten toteutuu uusi henkilöstörakenneuudistus 2030 lähtien. Varhaiskasvatuksen erityisopettajien saatavuudesta ja uusien vakanssien lisäämisen merkityksen otin myös aloitteissani esille.
Aloitteissa esiin ottamiini asioihin ei tartuttu tuolloin riittävällä tarmolla vaan luotettiin kaupungin vetovoimaan. Tiedossahan oli myös eläkkeelle siirtyvien suuri määrä tulevina vuosina ja jo tuolloin huolta herätti myös työolot: kokemus siitä pystyykö tekemään laadukasta työtä.
Aloitteiden tavoite oli se, että kaupunki olisi ajoissa liikkeellä ja tekisi toimenpiteitä millä alan vetovoimaisuus Tampereella turvataan, varsinkin kun käyttöastekin oli nousussa. Varhaiskasvatuksen merkitys on suuri kun lapsiperheet miettivät muuttoa Tampereelle tai sitä, että pysytäänkö Tampereella.
Kaupungin vastauksissa luotettiin kaupungin vetovoimaan ja korostettiin sitä, että lastenhoitajia koulutetaan varhaiskasvatuksen sosionomeiksi, tehtävä, joka on uusi varhaiskasvatuksessa. Huolta ei niinkään kannettu siitä miten kandeja ja maistereita saadaan varhaiskasvatukseen töihin. Uuden lain perusteella henkilökunnasta on oltava 2/3 korkeimmin koulutettuja. Varhaiskasvatuksen sosionomeja ei tarvitse olla jokaisessa päiväkodissa, mutta varhaiskasvatuksen opettajia on oltava aina vähintään puolet henkilökunnasta. Henkilökunnan sitoutumisessa työnantajaan oli tapahtunut jo selkeä muutos, kun tein aloitteeni vuonna 2021.
Onneksi nyt on olemassa suunnitelma, miten edetään varhaiskasvatuksessa henkilökunnan rekrytoinnissa, pito- ja vetovoimassa ja varmistetaan lain mukainen henkilökunta. On oleellista, että valtuusto varmistaa ja vahvistaa taloudellista panostusta varhaiskasvatukseen tänä vuonna ja tulevina vuosina. Laadukas varhaiskasvatus muodostuu hyvästä johtamisesta, osallisuudesta, koulutetusta henkilökunnasta, ja sopivan kokoisista lapsiryhmistä. Laatua on myös se, että kokee onnistuvansa työssään. Henkilöstön työhyvinvoinnista huolehtiminen on oleellista varmistettaessa alan vetovoimaan.
Varhaiskasvatus on lapsen oikeus, siksipä kasvatuksen ja opetuksen on oltava laadukasta. Varhaiskasvatus on kustannustehokasta ja jokainen sijoitettu euro tuottaa vähintään seitsemän euroa. Varhainen tuki ja puuttuminen on oleellista. Pienten lasten on koettava oppimisen iloa ja saatava leikkiä, ihmetellä ja kokea. Ajattelu alkaa ihmettelystä!
Anne Liimola
Puheenvuoro kaupunginvaltuuston kokouksessa 23.10.2023