Tampereen kaupunginvaltuustossa päätettiin Tampereen Kaupunkiliikenne Liikelaitoksen ja Tavase Oy:n tulevaisuudesta

Tampereen kaupunginvaltuusto kokoontui maanantaina 22. huhtikuuta käsittelemään mm. Tampereen Kaupunkiliikenne Liikelaitoksen yhtiöittämistä, Tavase Oy:n toiminnan lopettamista sekä tonttikauppaa koskien uuden poliisiaseman rakentamista Viinikankadulle.

Valtuutettu Anne Liimola kommentoi TKL:n yhtiöittämiseen liittyen, että konsernijaosto on laittanut toukokuussa 2023 vireille yhtiöittämisselvityksen vuoden 2023 aikana. Prosessin aikana yhtiöittämisselvitystä on käsitelty kaupungin ja TKL:n yhteistoimintaryhmissä. Myös TKL:n henkilöstölle on pidetty infotilaisuuksia ja johtokunta on pidetty ajan tasalla selvitystyöstä. Myös Apulaispormestari Pekka Salmi kommentoi TKL:n yhtiöittämiseen liittyen, että yhtiöittämisistä on saatu hyviä kokemuksia. Pidämme ryhmänä äärimmäisen tärkeänä, että TES shoppailua ei lähdetä tekemään. Myös Anne Liimola nosti esille TES asiat toisessa puheenvuorossaan. Kaupungin konserniohjeen mukaan Kaupungin tytäryhtiöt ovat vastuullisia työnantajia, jotka toteuttavat hyvää johtamista ja huolehtivat henkilöstön hyvinvoinnista. Yhtiöt kuuluvat hallituksensa päättämään työnantajajärjestöön ja soveltavat järjestäytymisensä mukaista työehtosopimusta. Käytettävästä työehtosopimuksesta tekee päätöksen yhtiön hallitus. Yhtiöt edellyttävät vastuullista työnantajuutta myös sopimuskumppaneiltaan ja heidän aliurakoitsijoiltaan. Valtuutettu Lauri Lyly kommentoi, että TKL:llä on todella iso muutosprosessi meneillään, jotka vaativat uutta otetta tekemiseen, kuten varikkoratkaisu länteen ja itään sekä uusien bussien hankinta.

Valtuusto päätti yksimielisesti Tampereen Kaupunkiliikenne Liikelaitoksen yhtiöittämisestä.

Valtuutettu Anne Liimola kommentoi Tavase Oy:n toiminnan lopettamista. Liimola pitää nyt tehtävää päätöstä merkittävänä luonnon kannalta ja luottaa Tampereen Veden kykyyn varmistaa vedenhankinta tulevaisuudessakin. Valtuutettu Lauri Lyly kommentoi, että on tärkeää muistaa Tavase Oy:n lähtökohta, eli puhtaan veden varmistaminen tamperelaisille. Tilanne hankkeen aloituksesta on muuttunut paljon ja mm. Näsijärven veden laatu on parantunut siitä huomattavasti. Tampereella on hyvä tilanne veden suhteen ja meillä on turvattu puhtaan veden saanti pitkälle tulevaisuuteen. Apulaispormestari Pekka Salmi kommentoi, että Tavase -hanke on ollut koko ajan hyvin riskipitoinen. Tavase -hankkeen osalta häntä harmittaa etenkin se, että hanke olisi pitänyt ajaa alas jo aikaisemmin, mutta aikanaan sovittiin, että katsotaan lupaprosessi loppuun. Lupaprosessi venyi kuitenkin vuosien mittaiseksi, jolloin hankkeesta aiheutui kaupunkilaisille turhia kuluja.

Kaupunginvaltuusto päätti purkaa Tavase Oy:n.

Tampereen Sosialidemokraattinen valtuustoryhmä jätti kokouksessa kaksi valtuustoaloitetta:

Valtuustoaloite: Tampereen on torjuttava maksuttoman toisen asteen koulutuksen romuttaminen ja toteutettava maksuton toinen aste jatkossakin.

Valtuustoaloite vihreän siirtymän vauhdittamiseksi Tampereen kaupungin ja sen yhteistyökumppaneiden toiminnassa.

Lisäksi valtuutettu Inna Rokosa jätti valtuustoaloitteen eläinperäisten tuotteiden käytön puolittamiseksi vuoteen 2030 mennessä. Aloite jätettiin yhdessä Brigita Krasniqin ja Mitja Tapion kanssa.

Myös varavaltuutettu Saana Kuusipalo jätti valtuustoaloitteen vapaakappalekirjaston perustamiseksi Tampereelle.