Hakametsän Sosialidemokraatit ry vietti 111-vuotisjuhlaansa lauantaina 18. helmikuuta. Vuoden 2023 alusta yhdistyksen puheenjohtajana toiminut Anne Liimola kuvailee kunnioitettavan iän saavuttanutta yhdistystä aktiiviseksi ja laajan alueen kattavaksi.
– Meillä on ollut aina aktiivisia toimijoita niin kunta- kuin aluetasollakin. Emme ajattele itseämme kaupunginosaosastona, sillä meillä on toimijoita monesta kaupunginosasta. Meidän ja Tampereen Sosialidemokraattisen Kunnallisjärjestön tavoitteena on esimerkiksi kehittää eri puolueosastojen välillä.
– Eräs tärkeä tavoitteeni on osallisuuden lisääminen. Puheenjohtajana ajattelen, että on tehtävä paljon töitä puoluejäsenyyden tekemiseksi houkuttelevammaksi. Lisäksi haluan kannustaa myös jo jäseniksi liittyneitä aktiivisemmin mukaan toimintaan. Jäsenten mielipiteet ovat meille tärkeitä ja haluamme niitä kuunnella. Nyt kevään aikana on tulossa useampi tilaisuus, joihin toivon jäsenten aktiivista osallistumista, Liimola kuvailee.
Hakametsän demarit järjestää keväällä vuosittaisen sääntömääräisen kevätkokouksen, minkä lisäksi edessä on puoluekokous. Jäseniltä toivotaan mielipiteitä esimerkiksi puoluekokousaloitteiden ja ehdokasasettelun suhteen.
– Tulossa on myös avoin tilaisuus, jossa jäsenemme Pauli Ruoholahti kertoo kirjastaan Pitkät pojat. Lisäksi haluamme olla mukana aktiivisesti kunnallisjärjestön tilaisuuksissa sekä aktivoida jäseniämmekin osallistumaan näihin.
– Luontoasiat kiinnostavat itseäni paljon. Kaupungin kasvua on kiinnostavaa seurata, mutta myös luonto on tärkeä. Mahdollisesti saamme jonkinlaisen luontoretkenkin järjestymään kuluvan vuoden aikana, Liimola kaavailee.
Monipuolinen alue- ja kuntavaikuttaja
Liimola itse on syntyperäinen tamperelainen. Hän on tehnyt työuransa varhaiskasvatuksessa päiväkodin johtajana. Lisäksi Liimola on ollut aktiivinen jäsen ammattiyhdistysliikkeessä ja tehnyt tämän tiimoilta niin Suomen kuin Pirkanmaankin tason töitä. Hakametsän demareiden puheenjohtajuuden lisäksi Liimolalla on useita muita luottamustoimia.
– Olen kuntapoliitikkona Tampereella ja Pirkanmaan hyvinvointialueella. Olen Pirkanmaan hyvinvointialueen monipalveluvaliokunnan jäsen ja vara-aluevaltuutettu. Kaupunginvaltuustossa olen varajäsenenä. Jäsenenä olen Asunto- ja kiinteistölautakunnassa sekä Pirkanmaan Jätehuollon hallituksessa. Olen myös kaupunkikuvatoimikunnan puheenjohtaja, Liimola kertoo.
– Luottamustoimista työllistävin on kaupunkikuvatoimikunta. Pidän kovasti työskentelystä tässä toimikunnassa, sillä arkkitehtuuri ja kaupunkikuvan kehittäminen on aina kiinnostanut minua. Puheenjohtajuus on oikein mielekäs rooli, ja samoin jäsenyys Asunto- ja kiinteistölautakunnassa. Näissä käsitellään kiinnostavia teemoja, Liimola kuvailee.
– Hyvinvointialueen monipalveluvaliokunnan työskentely kehittyy kaiken aikaa. Tehtävänkuva on laaja: kyseessä on haastava valiokunta, jossa teemme esimerkiksi erilaisia lausuntoja.
Monipalveluvaliokunta käsittelee paljon julkisia palveluita käyttävien ihmisten asioita. Pirkanmaan valiokuntamalli on Suomessa ainoa laatuaan.
Tampereella asiat hyvin, mutta ihmissuhdetöiden vetovoimaa kehitettävä
Liimola kertoo olevansa mielissään siitä, että osallisuutta on onnistuneesti kehitetty Tampereella. Hän kuvailee Tamperetta aktiiviseksi, toimivaksi ja vetovoimaiseksi kaupungiksi.
– Tämän saavutuksen eteen on tehty paljon työtä. Minulle ja SDP:lle on tärkeää, että meidän hyvinvointivaltiomme säilyy, eikä ketään jätetä yksin. On tärkeää, että hyvinvointialueellakin kuntalaiset saavat luvatusti tarvitsemansa palvelut.
– Tällä hetkellä suurin ongelma on työntekijöiden riittävyys. Niin Tampereella kuin hyvinvointialueellakin on aloja, joihin ei riitä koulutettuja työntekijöitä.
Miten esimerkiksi sote-alan houkuttelevuutta voitaisiin lisätä?
– Palkalla on aina merkitystä työn houkuttelevuudelle. Käteen jäävällä palkalla on oltava mahdollista elää. Työntekijän on myös kyettävä tekemään organisaatiossaan töitä omien arvojensa mukaisesti.
– Työpaikoille kaivataan hyvää johtamista. Lähijohtajalla on oltava aikaa perustyön tekijöille. Lisäksi lainsäädäntöä on noudatettava – lait ovat olemassa sen vuoksi, että niillä varmistetaan työn laadukas toteutuminen. Työyhteisötaitojen tulee olla kunnossa organisaatiossa. Näin työntekijöitä saadaan ja heidät saadaan myös sitoutumaan työyhteisöön, Liimola kuvailee.
– Olen itse tehnyt pitkän uran varhaiskasvatuksessa ja arvostanut omaa työtäni. Ihmissuhdetöiden tekijät tyypillisesti arvostavat työtään, ja heidän työtään tulisi myös yhteiskunnan arvostaa huolehtimalla siitä, että palkka on kohdallaan ja työolot kunnossa. Näin lain vaatimat tehtävät pystytään toteuttamaan.
Eduskuntavaaleissa kyse hyvinvointivaltion tulevaisuudesta
Huhtikuun alussa odottavilta eduskuntavaaleilta Liimola toivoo sosialidemokraateille ainakin yhtä uutta paikkaa Pirkanmaalta.
– Toivon, että äänestäjät ymmärtäisivät, että näissä vaaleissa on kyse hyvinvointiasioista, hyvinvointivaltion säilyttämisestä. Teen itse vaalityötä kaikille ehdokkaillemme ja mainostan heitä eri kanavissa. Olisi tärkeää, että puolueemme olisi jatkossakin pääministeripuolue, jotta voisimme jatkaa arvojemme mukaista työtä.
Nykyhallitus on kohdannut jo useamman poikkeuksellisen kriisin, jotka ovat vaikuttaneet niin maailmanlaajuisesti kuin Suomen ja Euroopan tasollakin.
– Nykyhallitus on mennyt kriisistä kriisiin ja kuitenkin samaan aikaan hoitanut asioita eteenpäin toimintakykyisenä. Samaan aikaan Suomen rooli ja merkitys Euroopassa ja maailmanlaajuisesti on selvästi vahvistunut. Tämä on hyvä asia ja pitkälti seurausta pääministeri Sanna Marinin sekä Tytti Tuppuraisen merkittävästä työstä Euroopan tasolla ja laajemminkin.
Liimola haluaa painottaa yhteistyön ja vuoropuhelun merkitystä kaikessa toiminnassa, myös politiikassa.
– Olemme eläneet ja elämme kriisiaikaa, eikä tulevasta voi olla varmuutta. Niin minä kuin Jukka Gustafssonkin puhuimme lauantain juhlapuheissamme historian merkityksestä.
– Jotta voi tehdä tulevaisuutta, on tunnettava historiaa. Historiassa on tehty päätöksiä sen hetkisen tietämyksen mukaan. On siis tiedettävä, mitä on tehty, ja kuitenkin pitää katse tulevaisuudessa. Toivon eri puolueosastojen tekevän tulevaisuudessa hyvää yhteistyötä, ja että puolueen jäsenyydestäkin tulee houkuttelevampaa. Uusia, eri-ikäisiä jäseniä tarvitaan – ja kaikille myös löytyy töitä, Liimola päättää.
Teksti: Milla Zuev
Kuva: Milla Zuev